Behöver du en IT-rekrytering?

Det är en stor brist på personal som kan IT och kan lösa alla slags problem som har med digitalisering att göra. Vi i Sverige ligger ju i framkanten när det kommer till alla möjliga slags digitala lösningar. Vi går knappt längre till banken för att ta ut pengar eller betala fakturan, vi ringer inte längre läkaren för att boka in ett läkarbesök, vi går inte längre till biblioteket för att låna böcker – allt detta gör vi på internet.

Har man då ett företag som verkligen måste hänga med i utvecklingen så gäller det att man kan rekrytera personal som har utbildning och erfarenhet inom IT. Men hur genomför man en IT-rekrytering? Här berättar vi hur man kan lösa en sådan fråga.

Vilken kompetens behövs?

För det första bör man vara medveten om vad det är man vill ha och vilken kompetens som är viktig att den som man ska anställa har. Det är kanske viktigast för att man ska få tag i rätt person. När man sedan utformar annonsen som ska fånga rätt person, är det mycket viktigt hur man formulerar sig så att den med rätta kompetensen väljer att ansöka om tjänsten. Dessutom gäller det att annonsera i rätta kanaler, där man förväntar sig att de md IT-kompetens befinner sig (alltså på nätet).

Vilken slags person vill man anställa?

När man sedan har annonserat ut om tjänsten, är det sedan viktigt att genom effektiva och framgångsrika intervjuer kunna sålla ut vilka personer som kan vara önskvärda personer. Säg att man är ett företag där alla arbetar nära varandra. Då önskar man sig en IT-personal som kan samarbeta, som lyssnar på andra och kan anpassa sig. Är man däremot ett företag där IT-avdelningen arbetar långt från de andra i företaget, då är det inte viktigt med en samarbetsförmåga. Genom att hålla intervjuer med de som har sökt tjänsten kan man sedan ta fram någon kandidat som verkar passa för tjänsten.

Behövs kompetent personal för rekrytering

Ska man sedan kunna anställa rätt person för jobbet, krävs det faktiskt kompetent personal för rekrytering av rätt person. Det kostar ganska mycket att anställa fel person. Det kostar tid och pengar, om det visar sig att man har valt fel person. Då måste man börja om från början, visserligen kan man söka bland dem som en gång svarade på annonsen när man annonserad ut om tjänsten, men risken är stor att de som var bra kandidater då, kan ha fått nya jobb. Då är det bättre att anställa rätt person från början. Lycka till!