Digitala koder skyddar värdepappershandlare

Det är mycket som sker i den digitala världen. Det är länge sedan som till exempel börsen skedde i form av papper och verkliga kuponger, till exempel för aktieutdelningar. Numera är allt digitalt, handeln sker via robotar som reagerar på minsta förändring och på verkligen nolltid, flyttar pengar blixtsnabbt i den digitala världen. Det sägs ju att en apa, eller till och med en en akvariefisk, lika bra skulle kunna ge avkastning på aktieinnehav och köpa och sälja bara genom att förflytta sig i olika delar av apans bur, eller fiskens akvarium. Ironiskt eller ej, men aktiehandeln är mycket nyckfull, och varför inte låta en robot, helt utan känslor få sköta aktiehandeln?

LEI-kod för att skydda börskonsumenterna

Med denna digitala förändring, har behovet av ökat skydd uppkommit. För att kunna spåra handeln och säkerställa att dels produkterna på börsen är verkliga och för att den som handlar med dessa produkter ska veta att de är sanningsenliga och riktiga och inga bluffprodukter, har man infört ett system med LEI-koder.

Detta är en LEI-kod

Kort och gott förklarat är en LEI-kod en serie nummer, för att det ska vara lätt att identifiera varan och företaget som har utfärdat det, alltså vem som handlar. Systemet med LEI-koder bygger i sin tur på en ISO-standard. Koden ges till produkten en gång per juridisk person; det företag som har handlar och tillhandahåller produkten (företaget anses vara en juridisk person i lagens mening) eller handlar med den.

Leverantörer av LEI-koder

Dessa koder får ingen, vem-som-helst utfärda, utan ska utfärdas enbart av ackrediterade och noggrant kontrollerade leverantörer av LEI-koder. Den som bestämmer vilka som är ackrediterade leverantörer är GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation) som utfärdar tillåtelsen och godkännandet till en LOU (Local Operating Unit). På så sätt är det meningen att konsumenterna som handlar på aktiemarknaden och handlar med värdepapper ska vara skyddade.

Så är det så att du är intresserad av handel med olika värdepapper så kan man förvänta sig att upptäcka en LEI-kod, om inte bör man avstå från just det värdepappret.